keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Arvoitus ratkesi

Minulla on takanani vähintäänkin mielenkiintoinen yö. Heräilin vähän väliä siihen, että sormia kutitti aivan vimmatusti. Kutina oli aivan järkyttävää eikä helpottunut edes raapimalla. Puoliunessa aivotoiminta ei oikein pelannut, mutta heti aamulla herättyäni tajusin koko karmivan totuuden: mode4u. Sama allerginen reaktio iski kun viimeksikin, mutta silloin luulin sitä kynsilakanpoistoaineen aiheuttamaksi, nyt en ole edes käyttänyt sitä Xtraa pitkään aikaan. Näyttää muutenkin siltä että haukuin väärää puuta. Mode4u-lakkaahan minulla oli silloinkin sormissa kun kutina viimeksikin alkoi ja nyt uudestaan, ei vain voi olla sattumaa.

Äkkiä sitten aamulla poistamaan lakkoja ja lätkäisin kortisonia sormille. Auttoi heti kutinaan ja koulun jälkeen uusin kortisonihoidon oikein kunnolla. Jonkinlainen vahinko oli kuitenkin jo ehtinyt tapahtua sillä kynsinauhat ovat edelleen turvoksissa ja arat, ja kynsissä on vähän omituinen tunne. Ketuttaa suoraan sanottuna aivan armottomasti! Lakkapullossa ei ole minkään maailman INCIä, josta voisin vilkaista sisältääkö mokoma roska mitään tunnettuja allergisoijia, eikä edes maahantuojan nimeä. Ompa asiallista. Houkuttelisi niin ottaa yhteyttä johonkin kuluttajansuojahenkilöön, sillä Suomen kosmetiikkalainsäädännön mukaan ainesosalista eli INCI täytyy pullosta löytyä. Hauskaa. Tällä hetkellä ei siis ole pienintäkään mahdollisuutta selvittää, mille ainesosalle mahdollisesti olisin allerginen tai edes sitä, sisältääkö lakka ylipäätänsä jotain mahdollisesti ei-sallittua ainetta? Viro, mistä lakat tulevat, on kyllä EU-maa, mutta eihän sitä koskaan tiedä. En voi muuta sanoa kun että välttäkää näitä hirvityksiä kuin ruttoa! Omat pulloni heitin surutta roskiin.

Huh. Purkauksen jälkeen sitten päivän kynnet :D Tämä lakka ei herättänyt minussa minkäänlaisia inspiraatioviboja mihinkään suuntaan, joten päätin vain laittaa jotain jänskiä tarroja. Ihan söpöt, tuota suloista vaaleanpunaista väriä tulee ihailtua vähän väliä (: En tiedä miksi koristelu nyt teki vähän tiukkaa.Pohjalla vaaleanpunaista cremelakkaa, koristeena tarroja.

Delia 58 - nro 402

Delia on sentään halpislakkamerkki, johon voi luottaa <3 Tämä oli ilmeisesti supervaalean värinsä takia vähän haaleahko, levittyi raidoittuvasti mutta tasoittui sitten kuten cremeillä on yleensä tapana. Kolme kerrosta tuossa minulla on, joten ei tämä nyt ihan parasta Deliaa ollut laadultaan. Värihän on kyllä söötti kuin mikä.Käytetyt tarvikkeet:

-Depend, 079 Protective base coat
-Delia No 1, 58
-Seche Vite
-tarroja

Tilasin tässä Mimaxilta itselleni semmoisen strassikynän! Strassitikkunihan (joka oli siis oikeasti kuminen kynsinauhojentyönnin) menetti tarttuvaisen pintansa jo ajat sitten ja siitä lähtien olen asetellut strassit suurimmaksi osaksi ihan vain sormin :D Jossain nail art -videossa näin kuitenkin tuommoisen kätevän kynän, jolla strassien nostelu näytti sujuvan kuin vettä vain. Tuo kynähän siis muistuttaa ihan tavallista värikynää, mutta jotenkin strassit siihen kärkeen tarttuvat. En ole vielä päässyt testaamaan, sillä kynä tuli teroittamattomana ja nyt täytyy sitten selvittää, löytyykö meiltä kynänteroitinta ollenkaan... Eläköön moderni yhteiskunta!

31 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Niin on (: Täydellinen vauvanvaaleanpunainen.

   Poista
 2. Onpa nätti lakka tuo Delia!
  Aika pelottava ajatus kyllä, että joku lakka voisi sisältää noin allergisoivia myrkkyjä:/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä (: Jep, varsinkin kun minäkään en ole eläessäni ollut allerginen millekkään ja muutenkin käytän kynsilakkaa ihan joka päivä, jännä että vain tuo yksi merkki aiheuttaa tämmöistä. Jotain hämäräähän siinä on oltava mutta mistäs sen selvität >: Turhauttavaa.

   Poista
 3. kyllä sun kannattaisi ottaa yhteyttä johonkin kuluttajansuojahenkilöön tms ja "ilmiantaa" tuo lakkamerkki tai ainakin sen, että ne vois ottaa selville INCIn ja katsoa mitä myrkkyä se oikein sisältää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin tätä kyllä, mutta saa nähdä jääkö vain uhkauksen asteelle (: Täytyisi tutkia ensiksikin se, myydäänkö noita lakkoja enää missään ja toisekseen, jaksaako johonkin valitusprosessiin ryhtyä :D Voi olla että tyydyn vain motkottamaan blogissa ja toivoa että edes joku hyötyy siitä ja välttyy allergioilta.

   Poista
  2. googlasin mode4u, ja näyttää siltä että aika moni suomalainen kynsibloggaaja on löytänyt kyseisen kynsilakkamerkin ja sanonu "ihanan värisiä, ja niiin halpoja". niin, mutta mitä siitä seuraakaan kun käyttää... Ei kyllä selvinnyt myydäänkö niitä enää, toivottavasti ei...

   Poista
  3. Juu, googletin itsekkin tuon saman mutten kyllä löytänyt mitään muuta kuin juuri noita blogeja (: Eihän minullakaan kyllä ensimmäisillä käyttökerroilla mitään tullut, olisinko about kuutisen pulloa käynyt läpi kun se iski. Täytyy vaan tosiaan toivoa että noita ei mistään enää saisi.

   Poista
 4. Pistää vihaks kun tuommosia myrkkylakkoja myydään ihmisille >:o Tokihan silti se x-tra kynsilakanpoistoaine on oikeesti tosi vahvaa, joten mode4u + x-tra taitaa olla jo aika tappava yhdistelmä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä! Itseäkin ärsyttää toden teolla. Xtra on tosiaan aika stydiä kamaa, että on varmaan pahentanut vaan asiaa (: Nyt en tee sitä virhettä että käytän sitä kun muutenkin on ongelmia :D

   Poista
 5. Joo, ehdottomasti yhteyttä kuluttaja-asiamieheen... Itse lutraan tuolla Extran postoaineella harva se päivä, mutta se vaan kuivattaa muutenkin kuivaa ihoa...

  Kannattaa ottaa yhteyttä, lähetä kaikki tiedot, mistä ostettu, koska, merkki etc ja jos vaan olet ottanut kuvia käsistä, kun tuo tullut ja lääkärin lausunto mukaan, jos kävit...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo-o, ei tainnut olla Xtra sitten kuitenkaan (: Täytyy tosiaan miettiä, jos voisi vain semmoisen helpon ilmiannon tehdä, ettei tarvitse itse lähteä asiaa ajamaan sen kummemmin, niin sitten voisi olla ihan jees. Kuvia en sattunut ottamaan ja lääkärissäkään en käynyt niin semmoista todistusaineistoa ei ole ): Pahus, jos tämä nyt tästä taas räjähtää niin sitten kyllä täytyy ottaa kuvat myös.

   Poista
 6. Mä olinkin koko ajan aika varma, että vika on mode4u-lakoissa. Onneksi selvisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en vaan uskonut vaikka homma vähän epäilyttikin (: Onneksi tosiaan selvisi enkä enää niitä lakkoja kynsilleni laita.

   Poista
 7. OMpa tosi kivan näköinen lakkaus!

  Tosi ikävä kuulla, että lakka aiheuttaa tommosta. Inhottavaa ja vielä kun et ihan helpolla nyt ees saa selville, mitä se lakka sisältää, että mille voisit olla allerginen. :( No, tiedämpähän, etten noihin lakkoihin haksahda, jos jossain törmään. en tosiaan halua testata tuleeko itselle jotain reaktiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! (: Totta, eniten kyllä oikeasti nakertaa se, etten voi selvittää nyt mille olen allerginen. Olisi ihan kiva tietää, tosin ei taida olla mikään ihan yleinen aine kynsilakoissa kun ei koskaan ikinä mikään muu lakka ole tämmöistä aiheuttanut. Hyvä päätös jättää nämä ostamatta, ei kannata terveydellään leikkiä (:

   Poista
 8. Ei helvetti mäkin ostin Robinhoodista myös noita lakkoja tolla tarjouksella.. Onneks en oo vielä testannut ja vähän mietin, että uskaltaako sitä ees testatakaan D: Voisit kyllä hyvin tehdä jonkun valituksen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, näitä lakkoja myydään nyt sitten Tokmanni-ketjun liikkeissä tosi halvalla (: En nyt ihan vielä kuitenkaan viitsi barrikadeille nousta kun en ole kuullut kenenkään muun saaneen reaktiota näistä. Täytyy vähän katsella miten käy, nyt kun entistä useampi noita ostaa. Toivottavasti olin vain harvinainen erikoistapaus ):

   Poista
 9. Mun mielestä näitä on joskus vedetty pois markkinoilta?:D Mut nyt niitä "uusia" saa kolme 2e, eikä mulle ainakaan ole tullut nyt mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On vai o: Sehän olisi hyvä juttu. Hienoa jos et ole saanut oireita (: Tosin itsekkin lakkasin muutaman kerran ihan oireetta ennenkuin allergia ilmeni. Jos alkaa yhtään kutittaa niin heti vaan poistoon!

   Poista
 10. Heippa. Kynsikoristelut FB-ryhmässä on nyt eräs toinen saanut samankaltaisen allergisen reaktion. :) Käyhän kurkkaamassa, jos et ole jo huomannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! (: Valitettavasti en kyseiseen ryhmään kuulu joten en pääse tapauksesta lukemaan ): Ihanko noista mode4u lakoista oli tullut? o: Kamalaa.

   Poista
  2. Jos tahdot itse tulla lueskelemaan tuota keskustelua niin ryhmän osoite tulee tässä: https://www.facebook.com/groups/kynsikoristelut/ Mode4u lakoista tosiaan kyse. Ryhmästä on laitettu viestiä eteenpäin maahantuojalle ja toivottavasti on ok, että kuvia myös sun reaktiosta on heille näytetty. Voisin kopsailla tähän heidän vastauksen, itse en ole ollut yhteydessä, mutta ajattelin pitää sua ajantasalla:

   Sieltä tuli nyt vastaus:

   "Dear Minttu,

   As to Mode 4U, you are correct, we are importers of these to Finland and also other Baltics. We have sold in Baltics and Finland over 100 000 nailpolishes and haven’t got negative feedback so far.

   However, I have to admit, that pictures you sent look serious and this information should be definitely investigated. In general, composition of Mode 4U nail polish, is very common and there are same basic ingredients as for most of other brands. So, I confirm that there should be no special ingredients that are more allergic than other nailpolishes.

   However, as I mentioned, we need to investgate this issue and therefore I was wondering if you could ask person who had a problem contact derectly to my e-mail. Regarding safety of our products, they should be as safe as other nailpolishes. We would need to know what was a shade – there should be a shade name printed in front label like on picture below (shade name on a picture S.O.S).

   As to ingredient list, you are right, this is not printed on a bottle, since the bottle size is too small. We are selling Mode 4U on display boxes and on a backside there are printed ingredients. For your information I attach also separate ingredient list.

   I appreciated that you informed us about negative feedback – this is very valuable information for us and we are investigating this information with full attention."

   ja inci:

   YIWU YAQI COSMETICS CO., TLD
   ADRESS: NO.5, HENGDE LOAD, YIDONG INDUSTRIAL DISTRICT, YIWU.
   TEL: 0086-579-85032927 FAX: 0086-579-85032730
   April 13th, 2011
   CERTIFICATE
   It is hereby certified that ingredients of Nail Polish as follows, which are manufactured by Yiwu Yaqi Cosmetics Co., Ltd., Yidong Industrial District, Yiwu, Zhejiang Province, China.

   Ingredient of Nail Polish

   Trade Name INCI NAME CAS Numbers Concentration (%)
   Ethyl Acetate Ethyl Acetate 141-78-6 44.0
   Butyl Acetate Butyl Acetate 123-86-4 24.8
   Nitrocellulose Nitrocellulose 9004-70-0 12.0
   Polyvinyl Alcohol Polyvinyl Alcohol 9002-89-5 8.5
   Isopropyl Alcohol Isopropyl Alcohol 67-63-0 5.0
   Benzophenone-1 Benzophenone-1 131-59-6 0.5
   Camphor Camphor 464-49-3/76-22-2 0.2
   Pigment May Contain CI 15850:1
   CI 77891
   CI 15880:1 2%
   1%
   2%
   Total 100%
   Näkyy vähän hassuna, kun tossa on noi prosentit myös paljonko mitäkin ainetta.

   Poista
  3. Ja sähköpostiosoite mihin toivottiin sun ottavan yhteyttä:
   marko.nurmik@careria.ee

   Poista
  4. Kiitos infosta! Koko juttu kyllä haiskahtaa äärettömän oudolta jos maahantuoja väittää, että mitään ihmeellistä ei lakoissa ole ja silti mikään mun yli viidestäsadasta lakasta ei tuota tommoista reaktiota. Taidan ottaa saman tien tuonne yhteyttä ja katsoa mitä tapahtuu (:

   Poista
 11. Se toinen olen minä, joka sai allergisen reaktion Mode4U lakasta. Kutina alkoi melkein heti, kun olin saanut lakan levitettyä. Sormia kihelmöi ja alle tunnissa kutitti joka puolelta kehoa. Pahiten kaulasta.
  Poistin tietysti lakat, mutta ei ne oireet heti loppuneet. Vasta kun otin Kyypakkauksesta tabletin ja laitoin kortisonivoidetta. Pelottava kokemus ja nyt kauhulla odotan mitä kynsille tapahtuu... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hitsi ): Kuulostaa ihan samalta kuin minulla. Koko kehoon ei kyllä oireita tullut o: Hui! Liekkö sulla sitten jotenkin pahempi reaktio kun mulla tuo kutina jäi vaan sormiin. Toivottavasti kynsillesi ei tapahdu mitään, minä olin nimittäin kokenut kaksi tuommoista allergista reaktiota peräkkäin ja siksi tuli niin paha (: Mutta kannattaahan tilannetta tarkkailla. Sinäkö siis otit myös yhteyttä maahantuojaan? Täytyypä minunkin laittaa sinne mailia menemään.

   Poista
  2. Mä en nyt uskalla laittaa mitään lakkaa kynsiin, että voin seurata tuleeko niihin jotain. Toivon todella, että selviän säikähdyksellä varsinkin kun poistin lakat heti. Jotain noissa valmistusaineissa on oltava, mikä reaktion aiheutti. Ikinä kun en ole mitään vastaavaa kokenut. :/ Oli varsin inhottavaa kun sormia kihelmöi ja kynsien alla tuntui ikäänkuin tosi voimakas pulssi. Ja kun se kutina levisi koko kroppaan... Mitään näkyvää ei todisteeksi tästä reaktiosta jäänyt.

   Tuolta FB:n kynsiryhmästä yksi lupasi laatia mun kanssa mailin tuolle maahantuojalle, oma kielitaito kun ei riitä laatimaan englanniksi järjellistä tekstiä...

   Poista
  3. Joo ihan hyvä pitää lakattomana, voit paremmin seuratakkin että mitä tapahtuu (: Mulla ainakin noi kynsimuutokset tuli ihan yön yli suunnilleen eli aika äkkiä. Kiinalaisista tuotoksista nyt ei ihan aina edes tiedä että mitä sieltä tulee ): Mutta ihmettelen sitäkin, että jos lakkaa on myyty pohjoismaissa yli 100 000 pulloa ja vasta Suomessa alkaa allergiat? Jossakin on nyt jotain hämärää ja pahasti.

   Laitoin itse meiliä tuonne maahantuojalle ja kerroin tarinani (: En tiedä miten aikovat siellä sitten jatkaa, saa nähdä mitä tapahtuu.

   Poista